1. Τουλάχιστον το μισό μέρος της διατροφής μας (το μεγαλύτερο ποσοστό) θα ήταν καλό να αποτελείται από αλκαλικές τροφές , όπως λαχανικά , μπρόκολα, αγκινάρες, αβοκάντο, κεράσια, μπανάνες, ωμά και ανάλατα αμύγδαλα και σησάμι και χυμούς από νεαρά φυτά κριθαριού. Όσες τροφές τρώγονται ωμές να μη μαγειρεύονται. Το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα των τροφών και πολλά διατροφικά στοιχεία. Μειώνει δε τη βιοδιαθεσιμότητα των φυτοστοιχείων (στις φυτικές τροφές).

  2. Χρησιμοποιείτε μόνο ωμό λάδι πάνω στις τροφές , κυρίως αγνό παρθένο ελαιόλαδο κατά προτίμηση ψυχρής πίεσης και οργανικής καλλιέργειας.
  3. Καλό θα ήταν να πίνετε επαρκή ποσότητα εμφιαλωμένου ή φιλτραρισμένου νερού καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του φαγητού. Επίσης άλλα ποτά που μπορείτε να χρησιμοποιείτε είναι οι χυμοί λαχανικών και τα αφεψήματα ασφαλών βοτάνων (με τη συμβουλή του ιατρού/φαρμακοποιού/διατροφολόγου σας).

  4. Σημαντικό να αποφεύγετε επεξεργασμένες τροφές , επεξεργασμένους υδατάνθρακες ,τροφές με πρόσθετο αλάτι και τροφές fast food. Προτιμάτε τροφές φρέσκες , ολόκληρες και ανεπεξέργαστες  , στη φυσική τους κατάσταση (που έχουν παραχθεί με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας ). Μην προσθέτετε αλάτι στο μαγείρεμά σας.

  5. Αποφεύγετε τη ζάχαρη και κάθε είδους πρόσθετα γλυκαντικά. Το μέλι, το σιρόπι από σφένδαμο και ο αφυδατωμένος χυμός από σακχαρότευτλο να καταναλώνονται με φειδώ. Τα ξηρά φρούτα καλό είναι να μουσκεύονται.

  6. Αν τρώτε κρέας αποφεύγετε τα παχιά κρέατα και συνδυάστε τα με άφθονα πράσινα λαχανικά. Προτιμάτε τα οργανικά κρέατα.Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερες φυτικές πρωτείνες και αντικαταστήστε τα πολλά κρέατα με κάποιες μερίδες ψαριών πλούσιων σε Omega-3 λιπαρά οξέα( όπως σαρδέλα,γαύρος,κολλιός,σκουμπρί,σολωμός).

  7. Αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση καφέ,μαύρου τσαγιού και αλκοόλ.

  8. Αποφεύγετε τα τηγανητά. Προτιμάτε τα ψητά,ατμόβραστα και τα φαγητά του φούρνου. Εαν θέλετε να τηγανήσετε χρησιμοποιείστε παρθένο ελαιόλαδο ή μικρή ποσότητα φρέσκου βουτύρου για όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο.

  9. Μη χρησιμοποιείτε χάλκινα σκεύη για το μαγείρεμα ή την αποθήκευση των τροφών. Προτιμάτε τα γυάλινα ή εμαγέ σκεύη.

  10. Κάθε κύριο γεύμα σας μπορεί να είναι βασικά ένας συνδυασμός μιας πλούσιας σαλάτας εποχής αποτελούμενης από ποικιλία φρέσκων λαχανικών διαφόρων χρωμάτων και μιας τροφής (όσπρια,ρύζι,ψάρι,καρποί,σπόροι,δημητριακά,άλγη,φυσική βιολογική γιαούρτη ή τυρί) που παρέχει ποιοτικά και ποσοτικά τα αμινοξέα που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Βοηθάτε στην πέψη και αφομοίωση των τροφών αν σε κάθε σας γεύμα δεν τρώτε πολλές τροφές ταυτόχρονα. Αποφεύγετε  να ανακατεύετε πρωτείνες και μεγάλες ποσότητες αμύλου στο ίδιο γεύμα ή πολλά άμυλα μαζί στο ίδιο γεύμα ή όξινους χυμούς με άμυλα.

  11. Τρώτε σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση και μασάτε καλά την τροφή.

  12. Τρώτε ένα ουσιαστικό πρωινό και δύο βασικά γεύματα ημερησίως σε τακτά χρονικά διαστήματα με απόσταση τουλάχιστον 4-6 ώρες το καθένα από το επόμενο. Μπορείτε να προσθέσετε 2-3 μικρότερα και ευκολοαφομοιώσιμα γεύματα στα ενδιάμεσα των βασικών γευμάτων , αποτελούμενα κυρίως από πρωτεινούχες τροφές , φρούτα,λαχανικά,χυμούς πλούσιους σε χλωροφύλλη.

  13. Τρώτε συχνά φρέσκες και ανάλογα με την εποχή τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτοστοιχεία όπως λαχανο,μπρόκολο,λαχανάκια Bρυξελλών, κουνουπίδι, κάρδαμο, πιπεριές, καρότα, παντζάρια, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα, σέλινο, πράσινα φυλλώδη χορταρικά, παπάγια, αγγουράκια, σταφύλια, μούρα, κιτροειδή φρούτα, κεράσια, πεπόνια, δαμάσκηνα, σμέουρα, ανανά και φράουλες.

  14. Συμπλήρώστε με τη συμβουλή του ιατρού/φαρμακοποιού/διατροφολόγου σας τη δίαιτά σας με ένα προγραμμα συμπληρωμάτων από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και διάφορα φυτοστοιχεία για καλύτερα επίπεδα υγείας,ζωτικότητας και ευεξίας.

  15. Θέτοντας τις βάσεις για μια καλύτερη διατροφή μπορείτε να αυξήσετε τα θετικά για την υγεία σας οφέλη συνδυάζοντας τη διατροφή σας με ένα βασικό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης.