vitapharm logo2                                                                       kalathi-agoron5

Προϊόντα

epikoinonia2 DOREAN APOSTOLI4aa

Τετάρτη, 08/05/2024

Επιλογή Εταιρείας



Καλάθι Αγορών

Έχουμε 58 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους
VTEM BannersVTEM BannersVTEM BannersVTEM Banners


ΜΕΛΙ (Mel)

 Το μέλι είναι ένα γλυκό παχύρρευστο υγρό, παραγόμενο ως αποθεματική τροφή από τη μέλισσα Αpis mellifica. Η μέλισσα είναι ένα κοινωνικό έντομο και μια αποικία αποτελείται από 10.000-50.000 ή και περισσότερα άτομα. Κάθε αποικία περιλαμβάνει ένα γόνιμο θηλυκό έντομο - τη βασίλισσα - λίγα αρσενικά έντομα - τους κηφήνες - και μεγάλο αριθμό στείρων θηλυκών - τις εργάτριες. Από παλαιοτάτων χρόνων , ο άνθρωπος γνώριζε την τέχνη της φροντίδας των μελισσών προσβλέποντας στο παραγόμενο μέλι και το κερί.

Σήμερα, στις μέλισσες παρέχεται ειδικός χώρος διαμονής - οι κυψέλες - οι οποίες είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη η συλλογή των επιθυμητών προϊόντων. Στην κυψέλη , οι εργάτριες σχηματίζουν κηρήθρες με εξαγωνικά κελιά , όπου εκκολάπτονται και αναπτύσσονται οι νύμφες. Το κερί για την κηρήθρα εκκρίνεται από κύτταρα του υπογαστρίου της μέλισσας. Ορισμένα από τα κελιά της κηρήθρας χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση του μελιού. Για την παραγωγή μελιού, οι εργάτριες επισκέπτονται ανθισμένα φυτά και απομυζούν το νέκταρ από τα άνθη μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης προβοσκίδας. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα συλλέγουν επίσης τη γύρη, η οποία χρησιμοποιείται ως τροφή. Οι επισκέψεις αυτές των μελισσών παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών. Το νέκταρ , που προσλαμβάνεται από τα φυτά , αποτελείται κυρίως από τον δισακχαρίτη σακχαρόζη , ο οποίος εν συνεχεία υδρολύεται από ένζυμα μέσα στον θύλακα μελιού των μελισσών. Η κατασκευή συγχρόνου τύπου κυψελών διευκολύνει τη συλλογή, επειδή οι μέλισσες εξαναγκάζονται να αποθηκεύουν το μέλι σε κελλιά ειδικού τμήματος της κηρήθρας , απ'όπου αυτό διαχωρίζεται με φυγοκέντρηση.

Το μίγμα γλυκόζης και φρουκτόζης , το οποίο σχηματίζεται στον θύλακα της μέλισσας , αποτελεί το 70-80% του μελιού. Το περιεχόμενο σε φρουκτόζη είναι μερικές φορές υψηλότερο εκείνου της γλυκόζης , γεγονός το οποίο οφείλεται σε στην παρουσία ελεύθερης φρουκτόζης στο νέκταρ. Άλλα συστατικά του μελιού είναι νερό, σακχαρόζη,χρωστικές και πτητικά έλαια , τα οποία προσδίδουν στο μέλι το χαρακτηριστικό του άρωμα. Το χρώμα , το άρωμα και η σύσταση του μελιού εξαρτώνται από τα φυτά από τα οποία συλλέγεται το νέκταρ.

Ορισμένη ποσότητα μελιού χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική για τον αρωματισμό μιγμάτων φαρμάκων. Στη λαϊκή θεραπευτική , το μέλι χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό και αντιβηχικό , η κύρια όμως χρήση του είναι ως γλυκαντικού και αρωματικού προσθέτου στις βιομηχανίες τροφίμων και γλυκισμάτων.

 

Gunnar Samuelsson [ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ]

 

Το μέλι

  • Σκοτώνει τα βακτήρια
  • Απολυμαίνει τις πληγές και τα έλκη
  • Μειώνει την αίσθηση του πόνου
  • Ανακουφίζει το άσθμα
  • Καταπραϋνει τον πονόλαιμο
  • Ηρεμεί τα νεύρα, βοηθά στον ύπνο
  • Καταπολεμά τη διάρροια                           

 

Jean Carper

 

www.vitapharm.com.gr